Archive for May, 2011

Eka ruutu

Saturday, May 28th, 2011

Sarjakuvan avausruutu haki muotoaan tällä tavalla.

Neuroosi-Nekku

Friday, May 27th, 2011

Tässäpä vielä Nellin esikuvana toiminut Nekku normaaleissa arkiaskareissaan. Huomenna taas jotain muuta kuin kissoja.

 

 

Hiski

Thursday, May 26th, 2011

Tykkään nimetä sarjakuvahahmojani tuttujen kotieläinten mukaan. Hiskikin oli aluksi ristitty vaimon serkun kissan mukaan Kemppaiseksi, kunnes minulle paljastui että kyseinen katti on saanut nimensä Klamydian biisistä. Nimivalinta ei tuntunutkaan enää niin omintakeiselta tai hohdokkaalta. Yllättävästä käänteestä hätääntyneenä kyselin irkissä #pingstate.nu-kanavalla ideoita uudeksi nimeksi ja yksi ehdotuksista (kiitos kelpo!) oli Hiski. Se vaikutti varsin mainiolta nimeltä rokkibändin basistille ja suorastaan täydelliseltä heti kun hitaat aivoni tajusivat että kaverillani Hentulla on samanniminen kissa.

Mikä hämmentävintä, sain juuri kuulla että Hentun toinen kissa Lursa on alkuperäiseltä nimeltään Nelli.

Oheisessa potretissa moninkertainen isoäiti(!) Hiski.

Hahmosuunnittelu

Thursday, May 26th, 2011

Olen todella laiska tekemään luonnoksia tai minkäänlaisia hahmosuunnitelmia. Lähden yleensä vain piirtämään itse sarjakuvaa ja hahmojen ominaispiirteet selkiytyvät tehdessä tai jäävät selkiytymättä. Hiskistä ja Nellistäkin löytyy oikeastaan vain pari hassua luonnosta.

Nellin esikuvana toimi alunperin Nekku-niminen kissamme. Nekku on hiukan yliaktiivinen ja monissa asioissa pakkomielteinen katti jonka siirtäminen ihmishahmoksi vaikutti kerrassaan herkulliselta ajatukselta. Nelli kuitenkin “normalisoitui” jonkin verran lopullista käsikirjoitusta vääntäessä. En olisi saanut haluamaani tarinaa kasattua jos Nelli olisi luonteeltaan yhtään nykyistä räiskyvämpi.

Hiski on pysynyt aikalailla samannäköisenä ekasta luonnoksesta lähtien. Ainoastaan korvakorut ja tatuoinnit ovat jääneet pois. Lähinnä kai sen takia että niitä on pieneen kokoon hankala piirrellä.

Tuo kolmas hahmo on minulle hiukan arvoitus. Joko se on Hiskin bändikaveri tai sitten Nellin entinen poikaystävä. Oon tehny luonnoksen siinä vaiheessa kun tarina on ollut vielä todella raakileena mun päässä. Kyseinen henkilö oli siinä vaiheessa varmaan oleellisemmassa osassa mutta lopullisessa tarinassa keskitytään lähinnä Hiskiin ja Nelliin muiden jäädessä selkeämmin statisteiksi.

Tässä luonnoksessa Nelli hioutui lopulliseen muotoonsa. Lievä kulmikkuus kasvoissa tosin on sarjakuvassa vähentynyt.

Käsikirjoitus

Wednesday, May 25th, 2011

Käsikirjoitus lähes kokonaisuudessaan seinällä. Yksi arkki unohtui työpöydälle valokuvaa otettaessa.

Vähän tarkempaa näytettä. Sivu 2 luonnoskirjasta skannattuna. Tukan värjäys jäi pois. Nellin piti alun perin olla todella todella puhelias ja kaikenlaiset jaarittelut tukan värjäyksistä piti tuoda tätä seikkaa esiin mutten oikeastaan saanut hyperaktiivisuutta tunkemaan ruuduista ulos enkä loppujen lopuksi nähnyt asiaa korostettavan arvoiseksi. Päätin pidättäytyä suoraviivaisemmassa ilmaisussa.

Vielä toinen esimerkki siitä miten tarina vielä piirtämisvaiheessa saattaa muokkaantua. Juri Jänttinen muuttui nimettömäksi eikä enää halua nuolla pillua.

Sivu 2

Tuesday, May 24th, 2011

Kuten edellisessä postauksessani kerroin, piirtämisen aloittaminen oli minulle kohtalaisen vaikeaa. 51-sivuinen kuvakäsikirjoitus valmistui jo tammikussa mutta piirtelyn kanssa olen päässyt vauhtiin vasta nyt, kahden viikon lomani (ihan piirtämistä varten otetun) aikana. Piirsin kyllä jo apurahahakemustani varten kaksi sivua mutten ollut niihin kauhean tyytyväinen. En halunnut jatkaa samalla linjalla mutta toisaalta tuntui ylivoimaisen ärsyttävältä ja raskaalta piirtää samat sivut uusiksi. Työskentelyn aloittaminen ihan toisesta kohtaa albumia osoittautui tosiaan toimivaksi kikaksi ja nyt minulla onkin jo sivut 21-26 sekä 1-4 piirrettynä.

Ohessa sivusta 2 sekä vanha että uusi versio. Voitte itse arvioida olenko tuskaillut suotta. Ensimmäisenä vanha, väritetty versio ja sitten uusi, vielä värittämättömänä.

Nellin ulkonäkö on matkan varrella hiukan muuttunut ja kuten ehkä huomasitte, tykkään loppujen lopuksi enemmän staattisesta kuvakulmasta kuin edestakaisin pomppivasta kamerasta. Se jotenkin selkeyttää sivukokonaisuutta ja tukee mun mielestä paremmin kerrontaa,  jonka yritän pitää mahdollisimman pelkistettynä. Tuo paremmin ilmeet ja muut vivahteet esiin ja ja… tai sitten mä en vain osaa käyttää sitä *#@”&! kameraa.

Sivut 21 ja 22

Monday, May 23rd, 2011

Nämä tuli postattua viime viikolla Facebookiin joten laitetaanpa tännekin. Piirtämisen aloittaminen ekoilta sivuilta ei ottanut luonnistuakseen joten siirryin suosiolla sivulle 21. Kuvat suurenevat klikkaamalla:

Kokeilin hiukan myös väritellä tuota ekaa ruutua. Kirjasta tulee mitä todennäköisimmin kaksivärinen.

Apuraha

Monday, May 23rd, 2011

Täysipainoisemman työskentelyn mahdollistava apurahapäätös pätkähti juuri postilaatikkoon. Huhhuh. Nyt uskaltaa jo luvata että kirja valmistuu syksyksi.

Saanko esitellä

Sunday, May 22nd, 2011

Minä olen Kaltsu Kallio, järvenpääläinen sarjakuvataiteilija ja tuossa yläpuolella ovat Hiski ja Nelli, vuoden loppupuoliskolla ilmestyvän sarjakuvakirjani päähenkilöt.

Tulen tässä blogissa kertoilemaan tämän sarjakuvan tekemisestä, sen taustoista ja luultavasti jotain itsestänikin. Tervetuloa seuraamaan.